Kolumne

POLOŽAJ ZA UPRAVLJAČEM VRLO JE VAŽAN

Pravilno sjedenje - ugodna i sigurna vožnja

Opširnije: POLOŽAJ ZA UPRAVLJAČEM VRLO JE VAŽAN

 

PRAVA ZIMA TEK POČINJE, ZATO OPREZ

Povećajte razmak, smanjite gas i ne kockajte se s ljetnim gumama

Neobično toplo vrijeme za ovo doba godine mnoge je dovelo u uvjerenje da je zima pri kraju i da ne treba više paziti na zimske zamke na cesti. Još je gore ako se pritom vozi s napola (ili potpuno) istrošenim ljetnim gumama i zaključuje da, ako se dosad nisu ugradile zimske gume, može na isti način izgurati i ostatak zime.

Opširnije: PRAVA ZIMA TEK POČINJE, ZATO OPREZ

 

ŠTEDNJOM GORIVA ISTODOBNO POVEĆAVATE SIGURNOST

Sve skuplje gorivo prisiljava vozače da pronađu unutrašnje rezerve za smanjenje potrošnje, jer se procjenjuje da prosječni vozači troše i do 30 posto više goriva od potrebnog. No, ako se želi štedjeti gorivo, tada ne treba kupovati teška terenska vozila, jer u startu povećavaju potrošnju za 10, 20, 30 posto. Također savjetujem kupnju automobila s klasičnim mjenjačem, jer automatski povećava potrošnju za 10 do 15 posto.

Opširnije: ŠTEDNJOM GORIVA ISTODOBNO POVEĆAVATE SIGURNOST

 

POTREBNA “NULTA TOLERANCIJA” PREMA STRADANJU DJECE U PROMETU

Cestovni je promet sustav koji su osmislili odrasli pa su, shodno tome, i „pravila igre“ uglavnom prilagođena odraslim osobama. Djeca se, zbog svojih psihofizičkih osobina, u tom sustavu teže snalaze osobito kada se pojavljuju kao samostalni sudionici u prometu. Zabrinjavaju, međutim, i podaci o velikom broju djece koja stradavaju kao putnici u vozilima.

Opširnije: POTREBNA “NULTA TOLERANCIJA” PREMA STRADANJU DJECE U PROMETU